Loading...

OKULLAR AÇILIYOR, TRAFİKTE YAYALARA KARŞI DUYARLI OLALIM…

2024-2025 eğitim ve öğretim yılı, ülkemizde bulunan ilk ve orta dereceli okullarda 16 Eylül 2024 Pazartesi gününden itibaren başlayacaktır. Okulların açılması ile birlikte, okul giriş ve çıkış saatlerinde trafik akışı yoğunlaşacaktır. Polis Genel Müdürlüğü olarak, öğrencilerin okula güvenli şekilde giriş ve çıkış yapabilmeleri amacıyla, okul önlerine polis görevlendirerek gerekli emniyet ve trafik tedbirlerini almış bulunmaktayız.  

Veliler; Trafik eğitiminin ailede başladığını unutmamalı ve çocuklarımızı trafikte nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitmeliyiz. Çocuklarımızı okula bırakırken veya okuldan alırken araç yoğunluğu olacağından, okul giriş-çıkış kapıları önüne araçlarımızı park edip yığılmalara sebep olunmamalı ve trafikte çocuklarımızın hayatını tehlikeye atacak sürüşler yapılmamalıdır.

Sürücüler; özellikle okulların bulunduğu bölgelerde, öğrencilerin davranışlarını takip ederek doğacak tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olmalıdır. Park halindeki araçlar arasından çocukların aniden dikkatsizce yola atılabileceğini düşünmeli ve sürat yapmadan araç kullanmalıdır. Araçlarını yaya geçitlerine veya köşe başlarına park ederek, diğer sürücü ve yayalara tehlike yaratmamalıdır. Araçlarından yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrenci indirilmelidir. Araçtan indirdikten sonra öğrencileri gözlemleyerek, güvende olduklarından emin olduktan sonra hareket edilmelidir.

Toplu taşımacılık yapan araç sürücüleri; her zaman trafik kurallarına uymalı ve öğrencileri salimen okula taşımakla sorumlu olduklarını unutmamalıdır. Otobüs durmadan öğrencilerin araçtan inmesini önlemek amacıyla, seyir halindeyken otobüsün kapısı kapalı tutulmalıdır. Trafiğin uygun ve emniyetli olduğu yerler ile otobüs duraklarında yolcu indirip alınmalıdır. Otobüsten yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrencinin salimen indirilmesi sağlanmalıdır. Öğrencilerin araçtan indiğinden veya araca girdiğinden emin olduktan sonra hareket edilmelidir. 
 Öğrenci taşımacılığında kullanılan otobüs ve minibüslerde, on bir yaşından küçük öğrencilerin taşınması halinde , küçük yolcuların güvenliğinden sorumlu olacak bir refakatçi bulundurulması yasal mevzuat gereğidir.    
     
Öğrencilerimiz; okula emniyetli şekilde gidebilmek için son derece dikkatli olmalı, her zaman kaldırımda yürümeli ve kaldırım yoksa yolun sağ tarafını kullanmalıdır. Yolu kontrol etmeden aniden yola atılmamalı ve yolda yürürken arkadaşlarıyla el şakası yaparak, yol içerisinde kendilerini tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalıdır. Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitleri ve polisin bulunduğu noktalar ile görüş açısının geniş olduğu yerler tercih edilmelidir. Bunların dışında karşıya geçilecekse, yolun sağını ve solunu kontrol etmeden ani olarak yol içerisine çıkılmamalı ve sürücülerin kendilerini görebileceği yerlerden veya varsa yaya geçitlerini kullanarak, koşmadan ancak hızlı adımlarla karşıya geçilmelidir. Otobüs veya araçlarda ayakta durmamalı ve vücudun herhangi bir yerini araçtan dışarıya çıkarmamalıdır. Araçlardan inerken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma inilmeli ve kendilerinden küçük kardeşleri ile arkadaşlarına daima örnek olarak öğrendiklerini onlara da öğretmelidir.

Öğretmenlerimiz; çocuklarımızı geleceğe hazırlarken, trafik kuralları ile ilgili bilgileri onlara özenle aktarmalıdır. Öğretmenlerin vereceği bilgilerin, öğrencilerimizin eğitiminde daha fazla katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.

Okul İdareleri; öğrencilerin okula güvenli şekilde giriş ve çıkış yapmalarını sağlamak maksadıyla, imkanları dahilinde giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde gerekli tedbirleri almalıdır.

Trafikte herkesin birbirine saygı göstererek kurallara uyması halinde, yaşanacak üzücü olayların önlenebileceğini hatırlatır, güvenli ve kazasız bir eğitim yılı geçirmenizi temenni ederiz.